Condimentele si alimentatia sanatoasa a bebelusului si copilului

Condimentele si alimentatia sanatoasa a bebelusului si copilului

Condimentele si alimentatia sanatoasa a bebelusului si copilului

Contrar reclamelor la mancarurile pentru bebelusi, care ne fac sa credem ca acestea trebuie sa fie necondimentate, hrana copiilor nu trebuie sa fie fara niciun gust, pentru ca astfel ar deveni total neinteresanta. Cu toate acestea, condimentarea mancarii pentru copii ii sperie pe cei mai multi dintre parinti.

Exista o idee preconceputa, acceptata involuntar de majoritatea parintilor, conform careia mancarea condimentata da dureri de stomac sau provoaca diaree.  Este util, asadar, sa stim mai multe despre utilizarea ierburilor aromatice, precum si a usturoiului in mancarea bebelusilor si a copiilor.  Iata sfatul de la Desprecopii!

- vei citi:
Este sanatos sa condimentam mancarea copiilor?
Cand este bine sa introduceti condimente in alimentatia copilului?
Care sunt beneficiile condimentelor?
Proprietatile condimentelor
Idei pentru mancaruri condimentate destinate copiilor

Este sanatos sa condimentam mancarea copiilor?

Va intrebati probabil adesea daca este sanatos sa condimentam mancarea copiilor. Este util, asadar, sa stim mai multe despre utilizarea ierburilor aromatice, precum si a usturoiului in mancarea copiilor.

Atentie! - Informatiile de mai jos au rolul unui ghid si nu pot inlocui sfatul medicului. Introducerea unui nou aliment in alimentatia bebelusului, inclusiv a condimentelor, trebuie discutata in prealabil cu medicul pediatru.

Contrar reclamelor la mancarurile pentru bebelusi, care ne fac sa credem ca acestea trebuie sa fie necondimentate, hrana copiilor nu trebuie sa fie fara niciun gust pentru ca astfel ar deveni total neinteresanta. Cu toate acestea, condimentarea mancarii pentru copii ii sperie pe cei mai multi dintre parinti. Exista o idee preconceputa acceptata involuntar de majoritatea parintilor, conform careia mancarea condimentata da dureri de stomac sau provoaca diaree.

Desigur, nu este indicat sa puneti condimente in primele mese ale bebelusului, pe langa pericolul introducerii simultane a doua alimente (si imposibilitatea de a determina care dintre ele provoaca eventuale neplaceri), este periculos pentru dezvoltarea sistemului digestiv al copilului.  Este mai indicat sa incepeti cu un singur ingredient, cum ar fi piureul de avocado, cartof dulce sau cereale pentru copii.

Odata ce copilului ii plac mancarurile solide, puteti incerca sa introduceti in alimentatie si cateva mancaruri mai condimentate (orientati-va mai degraba spre condimentele aromatice decat spre cele picante), cu diferite ierburi si usturoi.

Cand este bine sa introduceti condimente in alimentatia copilului?

Multor copii le plac mancarurile condimentate inca de mici, desi majoritatea prefera sa inceapa cu arome mai slabe. Introducerea condimentelor in alimentatia copiilor pare sa sfideze regulile traditionale de nutritie a copiilor care sunt, in mare parte, doar niste mituri in care ne-am obisnuit sa credem. Specialistii care sustin ca bebelusii au voie sa manance mancare condimentata considera ca nu exista niciun pericol pe care aceasta sa il provoace. In plus, daca in perioada alaptarii, mama consuma mancaruri condimentate si usturoi, atunci sistemul digestiv al copilului este pregatit pentru mancarurile condimentate. De altfel, studiile arata ca bebelusul se dezvolta mai bine daca mama care alapteaza consuma usturoi.

Care sunt beneficiile condimentelor?

Adaosul de condimente este binevenit pentru ca da gust mancarii. Nu uitati insa ca aceasta trebuie sa fie nesarata. O aroma diferita poate transforma o mancare neinteresanta pentru bebelus intr-una delicioasa.

Nu uitati! - Tratati ierburile aromatice, usturoiul si orice alt condiment ca pe un nou ingrediente/aliment. Le puteti introduce in alimentatia copilului dupa varsta de 6 luni, insa trebuie introduse separat, urmand regula celor 4 zile si avand consimtamantul medicului. Daca in familie exista persoane alergice la diverse alimente sau daca bebelusul are un sistem digestiv sensibil si are frecvent dureri de burtica, atunci este mai bine sa mai amanati cateva luni introducerea condimentelor in alimentatie.

Proprietatile condimentelor

Pe langa faptul ca mancarea este mai gustoasa, devenind mai atragatoare pentru copil, condimentele au unele proprietati care ajuta la mentinerea sanatatii. Iata cateva exemple:

Scortisoara este unul dintre condimentele recunoscute pentru proprietatile sale terapeutice, fiind o importanta sursa de mangan, fier, fibre si calciu. Scortisoara stimuleaza sistemul digestiv si distruge bacteriile periculoase precum E. coli. Totusi, tineti cont de faptul ca scortisoara este un potential alergen si, prin urmare, poate fi introdusa in alimentatia copiilor doar cu avizul medicului. Introducerea este este cu atat mai riscanta cu cat in familie exista persoane care au alergie la acest condiment. Daca adaugati scortisoara in mancarea bebelusului, nu uitati sa o mirositi mai intai. Se stie ca mirosul stimuleaza functionarea creierului.
Usturoiul este un puternic antioxidant.
Curcuma (prezenta in mustar) are, de asemenea, proprietati antioxidante.
Chimionul ajuta la buna functionare a asistemului digestiv, iar coriandrul este deopotriva considerat drept planta aromatica si condiment, de la el fiind utilizate atat frunzele, cat si semintele.
Coriandrul constituie o importnata sursa de magneziu, mangan, fibre si fier. Mararul contine nutrienti importanti, ajuta in lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima, fiind benefic si pentru digestie.
Nucsoara are un efect calmant in durerile de burta.
Ghimbirul are, de asemenea, proprietati calmante in durerile de burta. De aceea este recomandat pentru senzatiile de voma, protejand organismul impotriva bacteriilor nocive si ajutand la eliminarea gazelor.

Idei pentru mancaruri condimentate destinate copiilor

Adaugati putina nucsoara in piureul de legume, le da un gust foarte bun.
Nucsoara si scortisoara merg foarte bine cu mancarurile din mere.
Ghimbirul este potrivit pentru morcovi copti, precum si pentru piuereul de banane.
Salvia este ideala pentru amestecul de legume.
Arpagicul, cu aroma usoara de ceapa, este delicios in cartoful copt, uns cu branza.

Combinatiile sunt, evident, foarte variate. Experimentati si vedeti ce arome prefera copilul. Si nu uitati ca prin introducerea de noi gusturi in alimentatia bebelusului veti avea mult mai putine probleme mai tarziu, cand acesta va face mofturi la anumite alimente pe care nu le cunoaste.

Daca nu aveti suficienta inspiratie, veti gasi numeroase idei in rubricile speciale, dedicate alimentatiei bebelusului de pe site-ul nostru, precum si in alte articole de pe Desprecopii.com - destinate alimentatiei sanatoase a copilului.

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mariana
    Marianatrimis la 13/3/2011

    eu sunt de acord ca trebuie sa le dam la bebelasi cite un pic de toate chear condimentat si apoi sa vedem ce si cum reactioneaza, ce le place si ce nu. Acum e timpul sa-i obisnuim cu de toate. Multumim de articol foarte bun

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII