Zaharul ne imbatraneste!

Zaharul ne imbatraneste!

Zaharul ne imbatraneste!

  • Cel mai mare compliment pe care il poate primi Wendy Powell este cel de a fi numita mincinoasa. Mama a doi copii, ea adora atunci cand oamenii refuza sa creada ca are 40 de ani.

Vei arata cu 20 de ani mai tanara renuntand la zahar!

Cel mai mare compliment pe care il poate primi Wendy Powell este cel de a fi numita mincinoasa. Mama a doi copii, ea adora atunci cand oamenii refuza sa creada ca are 40 de ani.

"Cel mai dragut este atunci cand intalnesc oameni pe care nu i-am vazut de o lunga perioada de timp", spune ea. "Sunt obisnuita sa mi se spuna "arati mai bine decat aratai acum 20 de ani", ceea ce este minunat."

Care este motivul care a determinat aceasta intinerire? Nu este pierderea in greutate, interventii chirurgicale costisitoare, cosmetice sau stralucirea pe care ti-o da o noua si interesanta poveste de dragoste.

Wendy spune ca a renuntat initial la zaharul din dieta ei nu pentru ca a vrut sa arate mai tanara, ci pentru ca incepuse sa studieze pentru a deveni  antrenor personal.

Wendy, antrenor personal si mama a doi copii  din Truro, Cornwall, conduce o companie de training personal, sistemul Mu Tu, pune totul pe seama eliminarii zaharului din dieta. Ea jura ca pielea i-a fost intinerita mult mai eficient decat orice asa-numita crema miraculoasa prin eliminarea zaharului din alimentatie.

Acum, constatarile lui Wendy, se pare, vin in sprijinul stiintei. Pentru prima data, a fost stabilita o legatura stransa intre cantitatea de zahar care circula in sange si varsta pe care o arata o persoana. Oamenii de stiinta de la Centrul Medical al Universitatii "Leiden" din Olanda si Unilever in Marea Britanie, au masurat nivelul de zahar din sange la un numar de 600 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 70.

Ei au aratat apoi fotografii ale acestor persoane unui consiliu format din 60 de evaluatori independenti care au constatat ca persoanele cu nivelul mare de zahar in sange arata mai in varsta decat cele care aveau nivelul scazut. De fapt, pentru fiecare crestere de 1mm/litru de zahar in sange, varsta perceputa a acestor persoane creste cu cinci luni.

Dr. Khan spune ca zaharul ar trebui sa fie evitat cu totul impreuna cu carbohidratii rafinati, cum ar fi: prajiturile, biscuitii si painea alba, care ar trebui consumate cat mai putin posibil.

"Am luat in considerare diversi factori, de exemplu daca persoana a fumat sau nu si totusi efectele au fost clare - cu cat cantitatea de glucoza din sange este mai mare, cu atat persoana arata mai in varsta", spune dr. David Gunn, un cercetator senior la Unilever, care a ajutat la efectuarea cercetarii.

"Cei care au aratat ca fiind cei mai in virsta dintre toti au fost diabeticii din grup. Din cauza afectiunii lor, ei au cel mai mare nivel de glucoza in sange pentru o perioada mare de timp." Dermatologii sunt de acord. O dieta bazata pe un consum mare de zahar este un dezastru pentru fata.

"Este inutil sa cheltuiti o multime de bani pe creme scumpe, daca aveti o dieta bogata in zahar," spune Dr. Aamer Khan, dermatolog cosmetician, care este, de asemenea, directorul medical al Clinicii de Dermatologie Harley Street. "Da, va puteti proteja si hidrata pielea din exterior cu creme, dar aveti nevoie sa o hraniti si sa stimulati cresterea celulelor bune, puternice ale pielii si din interior, iar zaharul va sabota acest proces."

Wendy spune ca a renuntat la zaharul din alimentatie in urma cu 11 ani, nu pentru ca ea a vrut sa arate mai tanara, ci pentru ca, pe atunci studia cum sa ajunga antrenor personal. "Cu cat am invatat mai mult despre fitness, cu atat mi-am dat seama ca dieta mea, care se baza, imi e rusine sa spun, pe bauturi racoritoare, bere si curry, nu era buna."

Cine a stiut?

Zaharul contribuie la decesele a 35 de milioane de persoane pe an in intreaga lume, spun cercetatorii de la Universitatea din California.

"Nu eram supraponderala - sa fiu sincera nu m-am cantarit niciodata - dar aveam o piele foarte uscata si sensibila. Aratam bolnavicioasa si nu grozav pentru varsta mea. Am vrut sa ma simt in forma si mai energica si am decis sa ma concentrez in a elimina zaharul din dieta mea, el neavand nici o valoare nutritiva."

Wendy adauga: "Am eliminat produsele care contineau zahar si am inceput sa le verific pe cele care il aveau adaugat. Am fost surprinsa cat de multe il aveau: chiar si alimentele sarate, cum ar fi chips-urile si spread-ul din branza. Decat sa beau bere, care este bogata in zahar, am trecut la un pahar de vin rosu, consumat  din cand in cand. Aproape instantaneu, pielea mea a inceput sa arate mai bine, a fost mai putin uscata si in termen de cateva zile, era mai luminoasa si mai tanara."

Ei bine, cum s-a intamplat acest lucru?

Zaharul este cel ce face ca pielea sa-si piarda fermitatea, elasticitatea - caracteristicile unui aspect tineresc.

"Acest lucru se datoreaza unui proces numit glicozilare", explica dr. Ross Perry, medic la o  Clinica  de Cosmetice din Londra.

"In esenta, ceea ce se intampla este ca zaharul se fixeaza de orice proteina din organism si produce molecule daunatoare numite "produse finite glicozilare avansate". Acestea reduc eficacitatea elastinei si colagenului, proteinele din piele care ajuta la mentinerea aspectului tineresc."

"In mod normal, colagenul "umple" pielea si ii confera un aspect mai ferm si mai tanar", spune Dr. Perry. "Elastina ofera pielii elasticitate, astfel ca, atunci cand zambim sau ne incruntam, pielea revine la forma initiala. O dieta care consta intr-o cantitate mare de zahar are ca rezultat faptul ca elastina si colagenul vor deveni mai rigizi, astfel incat ridurile se vor forma cu usurinta iar pielea isi va pierde aspectul ferm, tineresc. Este, de asemenea, mult mai greu pentru celulele pielii sa repare daunele normale."

Kirsty Pret a redus drastic zaharul din dieta ei cu patru ani in urma si considera ca acestui lucru i se datoreaza faptul ca ea arata mai tanara.

O dieta bogata in zahar reduce calitatea de colagen din piele, de asemenea. "Exista diferite tipuri de colagen, cunoscut sub numele de I, II si III, precum si pentru aspect sanatos, pielea are nevoie de amestec corect din toate acestea", spune Dr. Perry. "Zaharul  incurajeaza colagenul de tip III sa devina de tip I, iar acesta din urma este mult mai fragil. Prin urmare, pielea se descompune, arata mai subtire si mult mai ridata. Devine de asemenea mai predispusa spre deteriorare in fata efectelor distrugatoare ale mediului inconjurator si al razelor UV."

Un studiu publicat in "Jurnalul britanic de Dermatologie" arata ca aceste efecte ale imbatranirii incep de obicei de la 35 de ani, dupa care cresc rapid. Kirsty Pret, o doamna de 40 de ani divortata, din Beckenham, Kent, a redus drastic zaharul din dieta ei in urma cu patru ani, acestui fapt datorandu-se faptul ca ea arata mai tanara decat varsta pe care o are. "Persoanele de 50 de ani, spune ea, adesea ma confunda cu cineva mult mai tanar, si nu e doar din cauza efectului pe care dieta l-a avut asupra siluetei mele".

Mama celor doi copii, spune ca zaharul juca in trecut un rol important in dieta ei. "As fi mancat nimic si totul. Am avut mereu prajituri si biscuiti in casa. Apoi, patru ani in urma, am decis sa merg pe o dieta pentru a pierde in greutate, am avut doar de castigat si nu am pierdut nimic. Am pierdut 25kg si mi-am starnit interesul asupra nutritiei. Cercetarea mea m-a condus la unele informatii cu privire la modul in care afecteaza zaharul regenerarea celulelor.

Kirsty spune: "Pentru inceput, am renuntat la bauturile dulci, prajituri si biscuiti. Apoi am inceput sa devin interesata de zaharul adaugat in alimente cum ar fi ketchup-ul si am renuntat si la acesta. Sunt sigura ca acest lucru m-a facut sa arat mai tinara. Aveam cearcane mari, maronii sub ochi, dar acestea au disparut, iar tenul meu arata mai luminos. Am, de asemenea, mai multa energie decat aveam inainte. In perioada in care consumam zahar, aveam nevoie de putin somn la pranz, acum, nu mai simt nevoia sa ma odihnesc dupa amiaza. Cel mai bun aspect dintre toate este acela ca atunci cand imi spun varsta, oamenii spun "nu se poate". Iubesc acest lucru, iar zaharul nu-mi lipseste deloc."

Deci, cat de usor este sa reduci zaharul din dieta ta?

"Din pacate, nu este la fel de simplu ca a rezista ispitei unei cutii de biscuiti", afirma dr. Khan. "Orice aliment cu un indice glicemic ridicat - ceea ce inseamna ca este rapid transformat in zaharuri de catre organism - va determina o crestere a glicemiei, la fel ca un "fixator" al zaharului."

"Zaharul ar trebui sa fie evitat impreuna cu carbohidratii rafinati, alimente cum ar fi prajiturile, biscuitii si painea alba, ar trebui sa fie consumate intr-o masura minima", spune el. "In schimb, consumati alimente cu indicele glicemic mic, cum ar fi orezul brun, pastele si paine integrala. Trebuie sa va asigurati ca procentul de zahar din dieta dumneavoastra este mai mic decit 10% din total."

"Cat de mult puteti tolera inainte de aparitia fenomenului de glicare depinde de varsta, metabolism si cat de mult sport faceti", spune el. "Daca sunteti o persoana activa de 25 de ani, organismul poate tolera mai mult zahar deat o persoana sedentara de 45."

Vestea buna este ca, daca va schimbati obiceiurile si renuntati la zahar, ar trebui sa vedeti rapid beneficiile. "Pielea poate aparea mai putin uscata in citeva zile", spune Dr. Khan. Wendy mai declara: "Eu nu sunt o sfanta, inca mai iau o imbucatura de ceva dulce, dar zilele acestea incerc sa o inlocuiesc cu citeva bucatele de ciocolata neagra decat sa consum o bautura acidulata. Cred ca beneficiile vorbesc de la sine."

Va recomandam sa mai cititi si:

Cosmetice facute in casa din ingrediente naturale
Mastile cu argila - tratamente eficiente pentru tenspecialistul raspunde
Crema antirid care face minuni
Retete pentru balsam de buze
Cum ne preparam mastile de fata?
Lupta natural impotriva celulitei
Tratamente naturiste impotriva caderii parului
Retete pentru parfumuri folosind uleiuri esentiale
Fixativ de par - ieftin si bun
Cum ne ingrijim parul in mod natural?
Prepararea gelului de dus acasa
Fabricati-va propriul dezinfectant!
Fabricati-va propriul sampon de casa!
Masca de miere pentru tratarea acneei

Sfaturi de moda
Noi tendinte in materie de bijuterii
Trenduri de primavara-vara 2007: pietre si stralucire
Blugii si modelul care ne avantajeaza
Mihai Albu: Lucrez pentru oameni celebri si nu numai&
LAURA OLTEANU: Îmi place sa vad femeia ca pe o Diva
Ghidul de piese esentiale in functie de trup
Ghidul de piese esentiale pentru femeile inalte
Ghidul de piese esentiale pentru femeile scunde
Ghidul de piese esentiale pentru femei slabe
Ghidul de piese esentiale pentru femei plinute
10 greseli majore de imagine

Frumusetea: sfaturi si trucuri
Folositi-va buzele pentru a arata mereu tinere!
7 secrete ale frumusetii, sanatatii si longevitatii
O piele frumoasa in sezonul rece
Trucuri cosmetice incredibile
Femeile bronzate traiesc mai mult
Cum combinam machiajul si coafura?
Cum scapam de buzele uscate?
Sfaturi pentru superevele cu bust generos
Otravuri impachetate in frumusete?
Sfaturi rapide pentru lifting facial
Sfaturi rapide pentru ingrijirea sprancenelor
Cum alegem fondul de ten potrivit?
Sfaturi pentru machiajul de vara
7 pacate zilnice facute in numele sanatatii
Secretele din compozitia produselor cosmetice
Frumsetea de vara  10 sfaturi pentru un ten frumos si sanatos
Machiajul si riscurile de sanatate
Rimelul  un ingredient indispensabil pentru un machiaj perfect
La inceput de an, fiti frumoase ca starurile

Chip frumos
Crema cu extract din scoarta de pin maritim
O noua crema minune sau doar o alta pacaleala?
Vedetele care detin secretul anti-imbatranire
Botox sau crema anti-imbatranire?
O noua crema minune sau doar o alta pacaleala?
 Vampy look in 5 minute
Timpul ne face mai frumoase
Ciudateniile cosmeticii
Tratament instant pentru ridurile de expresie
"Charcoal eyes" in 4 pasi simplii
6 Mituri despre tenul tau
Arta machiajului in versiune 2008-2009
Micro-dermoabraziunea
Toamna reparam efectele negative ale soarelui
Machiajul  nud
Cu sau fara sprancene?
 Smoky eyes in 5 minute
Cum ingrijim tenul uscat?specialistul raspunde
Kate Hudson si machiajul natural al toamnei 2007.
Machiajul semipermanent
Secretul unui ten luminos
Coafurile la moda in vara 2007
Arata mai tanara cu doar 6 sfaturi
O dimineata cu vrajitorul Radu Serban
Ridurile tineretii si prevenirea lor
Ce facem impotriva cearcanelor si pungilor la ochi?specialistul raspunde
Cremele pentru conturul ochilor

  Forum unde comentam cu placere

 Frumusete si moda >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. carmen
    carmentrimis la 20/2/2013

    asa e, zaharul nu e deloc bun...

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII