Este obezitatea contagioasa?

Este obezitatea contagioasa?

Este obezitatea contagioasa?

  • La prima vedere, pare o intrebare lipsita de sens. Oricare ar fi cauzele obezitatii, pare lipsit de logica sa ne intrebam daca obezitatea este o boala care se transmite. Si totusi, cercetari recente au scos la iveala faptul ca persoanele care au prieteni obezi sunt mai predispuse ele insele la ingrasare decat cele care au prieteni mai slabi.

La prima vedere, pare o intrebare lipsita de sens. Oricare ar fi cauzele obezitatii, pare lipsit de logica sa ne intrebam daca obezitatea este o boala care se transmite. Si totusi, cercetari recente au scos la iveala faptul ca persoanele care au prieteni obezi sunt mai predispuse ele insele la ingrasare decat cele care au prieteni mai slabi. Pare ciudat, cu atat mai mult cu cat se stie ca atunci cand stam langa persoane mai plinute parem mai slabi (cel putin in fotografii).

Psihologii sustin insa ca este vorba doar despre aparente si ca, de fapt, daca avem prieteni grasi, riscam sa ne ingrasam si noi din cauza influentei pe care acestia o pot exercita ssupra obiceiurilor noastre alimentare. Totul tine de psihologie. Mesajul pe care il generaza faptul ca avem prieteni mai plinuti decat noi este subliminal si sugereaza ca daca ei sunt grasi, atunci noi avem o greutate normala, prin urmare nu ne va afecta daca vom manca ceva in plus. Uneori insa presiunea din partea prietenilor este directa, materializata in replici de genul  Vai ce slab/slaba esti, trebuie sa faci ceva! .

Un alt motiv pentru care obezitatea poate fi considerata contagioasa este faptul ca a avea prieteni obezi inseamna a socializa prin activitati care stimuleaza ingrasarea, precum iesitul la picnic, uitatul la televizor, iesitul la o terasa etc. In niciun caz socializarea cu prieteni obezi nu va include sportul sau activitati care presupun un efort, asa ca riscul de ingrasare creste.

Concluziile au fost trase in urma unui studiu facut de cercetatori de la Arizona State University's School of Human Evolution and Social Change din SUA, care a presupus intervievarea a 101 femei, precum si a 812 persoane care constituiau cercul de prieteni al acestora. Statistica a relevat faptul ca riscul de obezitate este cu atat mai crescut cu cat cercul de prieteni include mai multe persoane obeze. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca persoanele cu tendinte de ingrasare se complac in situatia de a fi obeze si din cauza anturajului, care incurajeaza ideea ca important e sa te simti bine in propria piele, indiferent cat de gras esti.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor vad obezitatea ca pe ceva rusinos si nu s-ar impaca cu gandul de a fi catalogate drept obeze. Mai mult, peste 25% dintre ele au declarat ca ar prefera sa sufere de alcolism, de herpes sau de depresie decat sa fie grase, iar o femeie din 10 prefera sa fie mai degraba oarba decat obeza. Probabil ca multe dintre declaratii sunt sub impulsul momentului, insa un lucru e clar  obezitatea nu este agreata de nimeni. Si totusi ea exista si pare sa se transforme din ce in ce mai mult intr-un stigmat al vremurilor in care traim. Si asta in ciuda avertismentelor pe care le formuleaza mereu specialistii in nutritie.

Este sau nu obezitatea contagioasa? In cele din urma depinde doar de noi, cat si cum ne lasam influentati negativ de tot ceea ce se intampla in jurul nostru - de la sfaturile si obiceiurile prietenilor la mesajele subliminale transmise de reclamele tv. Nimeni nu ne opreste sa ne incapatanam sa fim noi insine in orice imprejurare!

  Forum unde comentam cu placere

 Diete si iar Diete ...

Va recomandam sa mai cititi si:

Diete si slabire
Condimentele şi ceaiul , ajutor la slăbit?specialistul raspunde
Cura de slabire cu boabe de orez
Dieta South Beach
Dieta Montignac - principii de baza
Slabire rapida prin electrostimulare!
Dieta Montignac - faza I
Dieta Montignac - faza II
Dieta Daneza
Greseli frecvente in cura de slabire
Lichidele care produc kilograme in plus
Dieta Sonoma
Dieta Grupei Sanguine AB
Dieta Grupei Sanguine 0
Dieta Grupei Sanguine A
Dieta Grupei Sanguine B
Cele mai bune bauturi dietetice care mentin greutatea si sanatatea
Dieta cu sirop de artar si lamaie
Secretele dietei  impartasite de starurile de la Hollywood
20 de alimente care te ajuta sa slabesti
Dieta celor 7 zile
10 riscuri ale dietelor
Noul plan al dietei Atkins
Inceputul primei faze ale dietei ATKINS: Inductia
Meniu pentru dieta Atkins
Dieta cu grapefruit
Dieta macrobiotica
Mituri false despre diete
Alungati grasimea cu ajutorul dietei Viking
Beneficiile mierii
Dieta miraculoasa de 5 zile
Dieta celor 21 zile
Dieta Aleluia
Viva Mayr  arta de a tine dieta
Dieta vegetariana
Dieta celor 120 de ani
Eficienta pastilelor de slabit
Dieta ezoterica
Dieta Zone  prezentare generala
Cum sa ai un abdomen plat?
Dieta celor 90 de zile
Miturile dietelor de detoxifiere
Dieta cu supa de varza in capsule
Cantitatea ta zilnica necesara de calorii
Dietele cu Aqai
Regimul Oshawa
Dieta pentru acnee
Dieta vegana in 30 de zile
Dieta UltraSimpla in doar 7 zile
Dieta Bikini
Dieta Bikini - exemplu de meniu
Dieta pentru o piele de invidiat

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII