Am testat S-CROSS-ul de la Suzuki (2)

Am testat S-CROSS-ul de la Suzuki (2)

In partea a 2-a a acestui articol vorbim despre Spatiu, Confort, Manevrabilitate si Siguranta in cazul masinii Suzuki S-CROSS pe care am testat-o la Desprecopii.com pe post de masina de familie. Apasa mai jos pentru prima parte.

Testare Suzuki S-CORSS - prima parte: Design Exterior si Interior //www.desprecopii.com/Images/goback.png

“Suzuki
Foto: offroad in Bucovina, masina s-a comportat foarte bine, chiar si fara tractiunea 4x4

Sa vorbim despre spatiu...

Am spus si in prima parte:  S-CROSS-ul de la Suzuki exceleaza cand vorbim de spatiu, o calitate foarte importanta pentru o masina de familie. Am calatorit cu 5 persoane la bord cu multe bagaje si nu am simtit de loc lipsa de spatiu sau confort. Un mare plus pentru aceasta masina!

Portbagajul

Portbagajul are 430 de litri. Exista posibilitatea schimbarii pozitiei banchetei din spate (cu cativa centimetri intr-o pozitie mai verticala) pentru a castiga si mai mult spatiu de stocare, (extra 10L) dar se pierde in acest caz un pic din confortul pasagerilor din spate pentru ca au spatarul intr-o pozitie mai verticala. In plus bancheta ofera pozitii de pliere totala sau in varianta 60-40 sau 40-60 care fac din Suzuki S-CROSS o masina cu un portbagaj greu de egalat in clasa sa (capacitate maxima 1269L cu banchetele culcate). Placa de la baza portbagajului, avand mai multe pozitii, ofera un grad suplimentar de flexibilitate.

Mai putin pozitiv este lipsa trapei pentru skiuri care in opinia mea este foarte utila cand cari lucruri lungi si nu doresti sa culci bancheta din spate.  

Portbagajul include o priza de 12V si carlige de ancorare pentru fixarea bagajelor. Culcarea banchetelor se poate face din portbagaj accesand 2 clapete (usor accesibile).
In portbagaj se poate pune cu usurinta un carucior de copil, indiferent de model/marime.
Portbagajul are o inaltime comoda pentru o incarcare usoara a bagajelor. Noi l-am incarcat cu o geanta si cateva perechi de pantofi sub clapeta si cu 2 bagaje mari si multe genti mai mici deasupra clapetei. Rezultatul se vede in pozele de mai jos.

430L capacitate in portbagaj, diverse optiuni de reglare/pliare a banchetei din spate + placa de baza a protbagajului reglabila in diverse pozitii, ofera multa flexibilitate, mai ales cand plecati in vacanta. 


Alte compartimente:

Masina ofera multe alte spatii de depozitare mai mici precum: spatiul de depozitare din cotiera, spatiu pentru ochelari de soare (in consola de plafon cu lampi de citit) suport de pahare in cotiera din spate, buzunare in spatarele scaunelor din fata. 

Confort

Suzuki S-CROSS ofera un confort sporit tuturor pasagerilor, oferind chiar si in spate mult loc pentru picioare. //www.desprecopii.com/Images/confort1.jpg Pentru confortul familie as evidentia:
Statie de climatizare dual-zone (soferul si pasagerul pot sa regleze temperatura separat).
Butonul START/STOP care este incredibil! Ai intrat in masina, ai apasat pe buton si ai plecat fara sa scoti cheia din buzunar! Tot fara sa scoti cheia din buzunar poti sa deschizi portiera soferului! Deci va imaginati scenariul: "mergeti la masina, va suiti si plecati fara sa atingeti cheia". Super comod!
  Faruri si stergatoare de parbriz automate: din ce in ce mai multe masini au aceasta functionalitate. Dupa ce o folosesti de cativa ani nu iti mai dai seama cat utila este. Am fost vara aceasta in Grecia si am inchiriat o masina mai veche si mi-am adus aminte cat de inconfortabil este sa "dai la" lumini si  stergatoare :) 
Un sistem de sunet foarte bun, muzica acopera usor zgomotul motorului.
Si pentru cine isi poate permite: plafonul panoramic care spre deosebire de alte masini se si deschide pentru ca este format din 2 panouri de sticla retractabile (!)

Pozitia de condus, scaunele

Pozitia de condus este excelenta! Datorita faptului ca oglinzile retrovizoare sunt montate pe panourile portierelor, unghiul de vizibilitate este net superior si nu mai trebuie sa te apleci la viraje mai delicate.

Scaunele in varianta Elegance mi s-au parut excelente. Am condus Bucuresti - Suceava in 8 ore fara pauza si nu m-a durut deloc spatele. Personal prefer tapiteria de piele de care nu am beneficiat in varianta Elegance dar nu ma plang. Daca doriti scaune cu tapiterie din piele de calitate superioara,  este bine sa optati pentru varianta Elegance Top pentru ca vine si cu plafonul panoramic (un deliciu pentru copii la drum lung).

Dahboard-ul este usor de accesat pentru sofer iar volanul multifunctional ofera multe comenzi utile.

Mi-a placut mult cotiera rabatabila dintre scaune. Eu o folosesc des si pun cotul pe ea cand conduc si faptul ca am putut sa o trag mai in fata mi-a oferit un confort sporit si o pozitie de condus mai relaxata.

Un mare plus este volanul reglabil in adancime! La majoritatea masinilor volabul este reglabil numai in inaltime dar la Suzuki S-CROSS reglajul in adancime ofera soferului optiunea unei pozitii perfercte de condus si (dupa caz) castig de spatiu (extra confort).

Manevrabilitate

Masina se manevreaza usor. Pentru parcare exista senzori de parcare atat in fata cat si in spate iar botul masinii este vizibil si se poate aprecia usor distanta in fata. Senzorii de parcare afiseaza informatiile pe panoul frontal pe langa semnalul sonor. Oglinzile rabatabile ofera posibilitatea de a parca in spatii inguste fara sa fie necesar sa le inchidem manual.

Pentru ca vorbim despre o masina de familie este interesant si care este parerea doamnelor. Sotia mea a condus masina cu mare usurinta si a apreciat foarte mult prezenta senzorilor de parcare si in fata. Sotia a condus (testat) pana acum Peugeot 3008, Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai si verdictul ei a fost simplu: cel mai bine m-am simtit in S-CROSS-ul Suzuki. Motivul principal: "pozitia de condus si confortul scaunelor care au oferit o sustinere buna la viraje. Am avut un sentiment combinat de confort si siguranta". 

Siguranta

Cand vorbesc despre siguranta imi place sa fac diferenta intre siguranta testata (testele ANCAP) si siguranta pe care o "induce" masina, sau mai bine spus "cat de sigur ma simt".

Tehnic vorbind, daca accesati linkul la testul ANCAP de mai sus o sa observati ca S-CROSS-ul Suzuki are scor maxim, de 5 stele, cu un scor de 35,37 dintr-un maxim de 37 de puncte.  Caroseria masinii este construita folosind conceptul Suzuki TECT (Total Effective Control Technology) pentru o masa propie redusa care asigura o siguranta ridicata atat a pasagerilor cat si a pietonilor in caz de impact.

//www.desprecopii.com/Images/29-th.jpg   //www.desprecopii.com/Images/30-th.jpg
Practic, la nivel de perceptie, asa cum am spus deja, pozitia de condus, scaunele, vizibilitatea iti ofera un sentiment suplimentar de siguranta.  Pentru ca are trepte lungi de viteza, masina pare un pic lenesa si din aceasta cauza sotia nu va va bate la cap spunand ca rulati prea rapid.

La capitolul siguranta familiei as sublinia si indicatorul de avertizare pe display-ul de bord pentru centuri de siguranţă faţă/spate si uşi deschise. Mai ales cei mici au tendinta sa nu inchida bine portiera si acest sistem isi face datoria.

Pentru siguranta dumneavoastra si a familiei, Suzuki S-CROSS este echipat cu:
 ESP - Sistemul ESP controleaza electronic stabilitatea vehiculului în caz de frânare bruscă sau viraje 
 Controlul in panta  - Foarte important pentru cei care au probleme cu pornirea din panta :) 
 TPMS - Monitorizarea automata a presiunii in pneuri. 
 ABS /EBD- Sistemul ABS asigură stabilitatea vehiculului în caz de frânare bruscă.
 Dispozitiv de ancorare a scaunului de copil
 Sistem ISOFIX de prindere a scaunului de copil pentru laterale spate
 Sistem de blocare a uşilor din spate pentru siguranţa copii
  Bare impact lateral în uşi
  7 airbaguri, frontale, laterale, cortina + unul pentru genunchii soferului.
 

Citeste mai departe despre performanta, consum si verdictul final

 
Suzuki S-Cross