Când vrei să concepi un bebe: despre lipsa ovulației și momentul când trebuie să ceri ajutor

Cand vrei sa concepi un bebe: despre lipsa ovulatiei si momentul cand trebuie sa ceri ajutor

Când vrei să concepi un bebe: despre lipsa ovulației și momentul când trebuie să ceri ajutor

Majoritatea femeilor nu sunt niciodata atente la simptomele ovulației sau chiar le ignora. Abia când incearca să rămână însărcinate, se concentreaza cu atenție asupra ciclurilor menstruale si asupra posibilelor simptome ale ovulatiei. Dintr-o dată, incearca sa observe fiecare detaliu, au diagrame ale temperaturii bazale, calendare si cumpera teste de predicție a ovulației.

Pentru unele femei, toată această atenție le dezvăluie un lucru important: acela că ciclurile lor menstruale sunt neregulate. Există multe femei care au menstruații neregulate și, prin urmare, ovulație neregulată. Unele femei ovulează doar ocazional, alte nu ovulează deloc...

- vei citi:
Tulburările de ovulație
Ce sunt tulburările de ovulație?
Cea mai frecventă cauză a oligo-ovulației și anovulației
Tratament de fertilitate pentru probleme de ovulație
Lipsa ovulației și când este momentul să ceri ajutor
Sarcina și tulburările de ovulație

Tulburările de ovulație

Aproximativ jumătate dintre femeile cu probleme de infertilitate - au asa numitele „Tulburări de ovulație”. Adesea, medicii și informatiile medicale sustin ca aceste tulburări sunt „ușor de tratat”. Intr-adevar, asa cum sustine si Clinica Mayo -  „Există tratamente foarte eficiente în tratarea tulburărilor ovulatorii”.

Citeste si: Tulburarile de ovulatie - cauze si efecte

Identificarea obstacolelor unui cuplu în conceperea și proiectarea planurilor de tratament adaptate fiecărui pacient sunt secretul acestui succes.

Ce sunt tulburările de ovulație?

Pentru femeile care nu ovulează în mod regulat (oligo-ovulație - ovulație neregulată), cauza este de obicei ovarul care nu primește semnalele temporizate corespunzător pentru a se maturiza și a elibera un ovul.

Glanda pituitară, de la baza creierului, produce hormonii care controlează ovarele - FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant). Dacă ovulația nu are loc în mod regulat, temporizat, este probabil ca ovarele și hipofiza să nu comunice în mod adecvat.

Tulburările ovulatorii se descompun, în linii mari, în două grupe: anovulație (unde nu are loc deloc ovulați) și oligo-ovulație (unde ovulația apare rar sau neregulat).

Cea mai frecventă cauză a oligo-ovulației și anovulației

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventă cauză a oligo-ovulației și anovulației. SOP poate impiedica ovulația femeilor, dar poate provoca, de asemenea, o serie de simptome suplimentare, cum ar fi chisturi mici în ovare, obezitate și păr in zone nedorite.

Citeste si: Sindromul ovarelor polichistice (SOP) - simptome si tratament

„Orice femeie cu o tulburare ovulatorie, indiferent de tip, ar trebui să caute tratament dacă dorește ca șansele de a rămâne gravidă să fie similare cu media femeilor care ovulează în mod regulat”, sfătuiește dr. Yazigi.

Tratament de fertilitate pentru probleme de ovulație

Majoritatea femeilor cu o tulburare ovulatorie vor începe tratamentul la medicul obstetrician, folosind medicamente orale, cum ar fi clomifen - cunoscut și sub numele de Clomid, Serophene, Letrozol sau Femara. Aceste medicamente sunt concepute pentru a crește nivelurile de FSH și LH din glanda pituitară, semnalând astfel ovarelor să producă foliculi și să apară ovulația. Mai multe studii au arătat că majoritatea femeilor care utilizează clomifen vor avea o ovulație regulată și pot rămâne gravide în termen de trei până la șase cicluri de tratament.

Dr. Yazigi spune că această constatare este extrem de importantă. El explică: „Orice femeie care a făcut trei cicluri de clomifen și încă nu ovulează sau nu a rămas însărcinată, ar trebui să fie supusă unei evaluări suplimentare la un specialist în fertilitate”.

Lipsa ovulației și când este momentul să ceri ajutor

Dr. Yazigi recomandă cuplurilor să nu aștepte prea mult: „Văd adesea pacienți care au trecut deja prin șase sau șapte cicluri de tratament nereușite la medicul obstetrician. Sunt frustrați și demoralizați, dar știu că putem face mai multe pentru a ajuta.”

Primul lucru pe care îl va face un specialist în fertilitate este să stabilească dacă există, pe lângă tulburarea ovulatorie, alte probleme care ar putea afecta fertilitatea unui cuplu. Un studiu arată că, dintre femeile care au răspuns la clomifen prin ovulație dar nu au reușit să conceapă, 87% au avut o altă cauză de infertilitate, cum ar fi leziuni pelvine, endometrioză, infertilitate masculină, etc.

Odată ce un plan de tratament a fost formulat pe baza diagnosticului fiecărui pacient, medicii vor monitoriza și ajusta planul pe tot parcursul ciclului pacientului. Se vor face teste de sânge și ecografii pentru a monitoriza îndeaproape progresul, astfel încât pacientul să știe imediat dacă tratamentele au efectul dorit.

Dozele de medicamente pot fi ajustate în timpul ciclului, până când pacienta este capabilă să aibă ovulație. Alte avantaje ale colaborării cu un specialist în fertilitate includ capacitatea de a stabili relații sexuale mai precise și de a adăuga metode de tratament suplimentare, cum ar fi inseminarea intrauterină (IUI) sau, dacă este necesar, fertilizarea in vitro (FIV).

Sarcina și tulburările de ovulație

Tulburările ovulatorii sunt cele mai frecvente și tratabile cauze ale infertilității, dar acest lucru nu înseamnă că toate femeile se bucură de succes imediat. Dr. Yazigi recomandă cuplurilor să fie conștiente de numeroasele cauze posibile ale infertilității și de beneficiile pe care le pot obține în urma monitorizării și tratamentului oferit de un specialist în fertilitate.

Calculatorul zilelor de ovulatie

Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:

  

Tulburarile de ovulatie

Problemele legate de ovulatie constituie cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine, dar si cea care este cel mai usor de tratat. Femeile care au astfel de probleme au un ciclu menstrual neregulat sau, uneori, prezinta amenoree. Cu toate acestea, disfunctiile legate de ovulatie pot aparea chiar daca ciclul menstrual este regulat. Iata mai multe detalii despre tulburarile de ovulatie si sfatul de la Desprecopii. 

Ovulatia: intrebari si raspunsuri bine de stiut daca vrei sa devii mamica

Ovulatia: intrebari si raspunsuri esentiale

Sunt atat de multe intrebari despre OVULATIE pe forumul aspirantelor de la Desprecopii - sau in sectiunea de Intrebari  - incat le-am ales pe cele mai citite pentru a vi le prezenta impreuna cu raspunsul complet. Pentru ca aceste intrebari si raspunsuri cu siguranta vor fi utile altor viitoare mamici ...citeste aceste intrebari si raspunsuri aici.

 

8 semne ale ovulatiei

Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.

In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter.

Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea citeste mai departe 8 semne ale ovulatiei.

Despre ovulatie pe larg:

Cu falsitate despre fertilitate
Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Inseminarea intrauterina cu ajutorul Berzei (video)
Cum stiu cand ovulez?
Hormonii influenteaza viata sexuala a femeilor
Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci
Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci 

Informatie si sustinere pentru femeile care doresc sa aiba un copil

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. 

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!  

Despre conceperea unui copil, ar merita sa stiti:

Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Sarcina dupa un avort: cat de curand?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil
Pot ramane insarcinata daca ...?
Ovulatia si calculul ovulatiei

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte medicale: Clinica Mayo

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII