Cum iti poti urmari ovulatia pentru a concepe un bebe si ce ar trebui să faci dacă vrei să rămâi însarcinată
Intr-un ciclu menstrual mediu de 28 de zile, ovulația are loc de obicei cu aproximativ 14 zile înainte de începerea următoarei perioade menstruale. Cu toate acestea, lungimea ciclului fiecărei femei poate fi diferită, iar timpul dintre ovulație și începerea următoarei perioade menstruale poate varia. Dacă, la fel ca multe femei, nu ai un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, poți determina durata ciclului și când este cel mai probabil să ovulezi cu următoarele metode.
Înțelegerea momentului în care ovulezi - și a avea activitate sexuala în mod regulat cu cinci zile înainte și în ziua ovulației - poate îmbunătăți șansele de a concepe un bebe.
Vei citi:
Ce este ovulația?
Metode diferite de a urmări ovulația în fiecare ciclu
Ce ar trebui să faci dacă vrei să rămâi însarcinată
8 semne ale ovulatiei
Ce este ovulația?
Ovulația este procesul prin care un ovul matur este eliberat din ovar. După ce este eliberat, ovulul se deplasează în josul trompei uterine și rămâne acolo timp de 12 până la 24 de ore, unde poate fi fertilizat. Spermatozoizii pot trăi în interiorul tractului reproducător feminin până la cinci zile după actul sexual, în condiții adecvate. Șansa ta de a rămâne însărcinată este cea mai mare atunci când spermatozoizii vii sunt prezenți în trompele uterine în timpul ovulației.
Într-un ciclu menstrual mediu de 28 de zile, ovulația are loc de obicei cu aproximativ 14 zile înainte de începerea următoarei perioade menstruale. Cu toate acestea, lungimea ciclului fiecărei femei poate fi diferită, iar timpul dintre ovulație și începerea următoarei perioade menstruale poate varia. Dacă, la fel ca multe femei, nu ai un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, poți determina durata ciclului și când este cel mai probabil să ovulezi cu următoarele metode.
Metode diferite de a urmări ovulația în fiecare ciclu
Metoda calendarului
Metoda calendarului include estimarea ferestrei tale fertile în funcție de prima zi a ultimei mentruații și de durata tipică a ciclului tău. Există o serie de aplicații disponibile care pot calcula această fereastră pentru tine, inclusiv acest calculator al ovulației de la Desprecopii.
Metoda temperaturii bazale (TB)
Această metodă include să-ți iei temperatura la aceeași oră în fiecare zi cu un termometru bazal. Urmărindu-ți TB-ul de-a lungul timpului, poți identifica tiparele corpului tău, și poți estima când s-a încheiat fereastra fertilă.
Metoda mucusului cervical
Metoda mucusului cervical implică urmărirea texturii și consistenței mucusului cervical pe tot parcursul ciclului. Procedând astfel, poți identifica când ești cea mai fertilă.
Testarea hormonală
Testarea și urmărirea directă a hormonilor este una dintre cele mai sigure modalități științifice de a detecta o fereastră fertilă. O cale de a face asta este cu un test de sânge. Cu toate acestea, o modalitate mai ușoară și mai convenabilă o reprezintă testele de ovulație de la farmacii.
Este important de reținut că fiecare dintre metodele de urmărire a ovulației de mai sus vine cu propriile avantaje și dezavantaje. De exemplu, poate dura pâna la 6-12 luni de urmarire regulată înainte să fii capabilă să prezici cu exactitate ovulația folosind metoda calendarului, metoda TB și/sau metoda mucusului cervical.
Cu toate acestea, când folosești un sistem de urmărire hormonală precum testele de ovulație, procesul de a anticipa și confirma ovulația se poate întâmpla mult mai rapid - ca să nu mai menționăm că este mai precis în comparație cu alte metode.
Ce ar trebui să faci dacă vrei să rămâi însarcinată
Acum că știi semnele ovulației și cum să o prezici, ce se întâmplă mai departe? Iată ce ar trebui să faci dacă vrei să rămâi însarcinată.
Dacă încerci să planifici o sarcină, este important să faci sex cu partenerul în jurul perioadei ovulație, adică în fereastra fertilă. Pe baza cercetărilor, șansele tale de a concepe în această perioadă sunt următoarele:
Ziua 5 înainte de ovulație: 0.4-7% șanse de concepție
Ziua 4 înainte de ovulație: 8-17%
Ziua 3 înainte de ovulație: 8-23%
Ziua 2 înainte de ovulație: 13-29%
Ziua 1 înainte de ovulație: 21-34%
Ziua ovulației: 8-33%
Ziua 1 după ovulație: 0.8-11%
Calculatorul zilelor de ovulatie
Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale.
Tulburarile de ovulatie
Problemele legate de ovulatie constituie cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine, dar si cea care este cel mai usor de tratat. Femeile care au astfel de probleme au un ciclu menstrual neregulat sau, uneori, prezinta amenoree. Cu toate acestea, disfunctiile legate de ovulatie pot aparea chiar daca ciclul menstrual este regulat. Iata mai multe detalii despre tulburarile de ovulatie si sfatul de la Desprecopii.
Ovulatia: intrebari si raspunsuri esentiale
Sunt atat de multe intrebari despre OVULATIE pe forumul aspirantelor de la Desprecopii - sau in sectiunea de Intrebari - incat le-am ales pe cele mai citite pentru a vi le prezenta impreuna cu raspunsul complet. Pentru ca aceste intrebari si raspunsuri cu siguranta vor fi utile altor viitoare mamici ...citeste aceste intrebari si raspunsuri aici.
8 semne ale ovulatiei
Ovulatia este acel miracol feminin care se intampla in fiecare luna, la femeile care nu au ajuns inca la menopauza. Practic, zilele in care se intampla ovulatia, marcheaza semnalul cand femeia poate procrea - cu ajutorul desigur - al unui spermatozoid viteaz.
In fiecare luna, un ou (ovul) se maturizeaza in interiorul ovarelor tale si apoi se deplaseaza in tubul falopian, spre uter.
Pentru a avea sansa unei sarcini, trebuie sa activitate sexuala in perioda 1-2 zile inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii pot trai pana la 2-3 zile dar un ovul traieste doar 24 de ore dupa ovulatie - daca desigur, nu se intampla fertilizarea citeste mai departe 8 semne ale ovulatiei.
Despre ovulatie pe larg:
Cu falsitate despre fertilitate
Fertilitatea: varsta ideala, fereastra fertila, mituri si trucuri pentru conceperea unui copil
Inseminarea intrauterina cu ajutorul Berzei (video)
Cum stiu cand ovulez?
Hormonii influenteaza viata sexuala a femeilor
Daca vrei ca barza sa iti aduca un baietel - ce trebuie sa mananci
Daca vrei ca barza sa iti aduca o fetita - ce trebuie sa mananci
Informatie si sustinere pentru femeile care doresc sa aiba un copil
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com.
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Despre conceperea unui copil, ar merita sa stiti:
Trei secrete esentiale ca sa ramai insarcinata
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate?
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Sarcina dupa un avort: cat de curand?
Incercarea de a concepe un copil: cum sa scapati de tensiunea ei
Placerea sexului si sansa de a concepe un copil
Pot ramane insarcinata daca ...?
Ovulatia si calculul ovulatiei
autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII