Sfarsitul dietelor ?

Sfarsitul dietelor ?

Sfarsitul dietelor ?

  • In urma cu 9 luni, mi-am stabilit un obiectiv: sa gasesc dieta perfecta. Proiectul era simplu - sa incerc diferite moduri de a manca si sa impartasesc punctele forte si punctele slabe ale fiecarei abordari. Am inceput cu un plan despre care m-am gandit ca ar fi cel mai dificil si cel mai putin dorit: postul intermitent.
In urma cu 9 luni, mi-am stabilit un obiectiv: sa gasesc dieta perfecta. Proiectul era simplu - sa incerc diferite moduri de a manca si sa impartasesc punctele forte si punctele slabe ale fiecarei abordari. Am inceput cu un plan despre care m-am gandit ca ar fi cel mai dificil si cel mai putin dorit: postul intermitent.

Da - postul este un stil de a manca. Si spre surprinderea mea, exista studii care sprijina beneficiile sale asupra sanatatii, desi a tine post inseamna sa ai si perioade mai lungi decat cele normale de nemancat. Pentru o persoana care a petrecut ultimii 15 ani, consumand de oriunde intre 4 si 6 mese pe zi, la fiecare 2 pana la 3 ore, m-am gandit ca prima oprire in calatoria mea ar fi scurta. Doar ca am fost socat de ceea ce am descoperit.

Am iubit postul intermitent. Si pentru prima data in viata mea, rosteam cuvintele despre care am crezut intotdeauna ca sunt un cliseu: "Este un stil de viata". Eu cred ca dieta este unul dintre conceptele cele mai prost intelese. O dieta este un stil de a manca. Nu este pierderea in greutate, sau cresterea masei musculare, sau nimic intre. Este vorba despre mancare, si toti avem nevoie sa mancam. Daca spuneti ca vreti un "stil de viata", si nu o "dieta" nu are nici un sens - o dieta (mancatul) face parte din stilul dumneavoastra de viata. Exceptie face cazul in care aveti de gand sa va infometati.

Care este motivul pentru care postul este atat de interesant: Postul nu consta in a face foame. El consta intr-o perioada de nemancat, urmata de alta in care mancati. Vizionarii in diete, cum ar fi Brad Pilon si Berkhan Martin au deschis un drum care a fost urmat apoi de oameni ca Mark Sisson, Romaniello Ioan, si Ferruggia Jason. Fiecare avea propria lui abordare, dar toate se finalizau intr-un singur punct: uitati de carbohidratii slabi, grasimile slabe sau aromele slabe. Acesta este un program  pe care dumneavoastra il creati. Si atunci cand considerati ca nu conteaza cate mese mancati pe zi, aceasta abordare va da posibilitatea sa cochetati cu orice tip de mancare, paleo, vegetariana  sau fara gluten. Aceasta flexibilitate fara precedent, este exact motivul pentru care am gravitat spre postul intermitent. Combinata cu rezultate foarte bune, o mai buna claritate mentala si imbunatatirea antrenamentelor, "reteta" s-a vandut.

Cea mai buna dieta este cea care este flexibila si durabila.
Este aceasta solutia finala? Nu pentru toata lumea. Dar este un mod diferit, simplu, eficient, de a aborda  alimentele. Pentru a va ajuta sa hotarati daca postul intermitent este potrivit pentru dumneavoastra, m-am consultat cu Dr. John Berardi, nutritionist, si fondator al "Precizion Nutrition". Dr. Berardi este unul dintre cei mai renumiti  experti in fitness si nutritie, care a experimentat, de asemenea, postul intermitent. Iata cum il prezinta el, si cum puteti determina daca o variatie de acest stil de viata este potrivit pentru dumneavoastra.

Ce este postul intermitent?
Postul intermitent (PI), este obiceiul de nu manca perioade lungi de timp. In timp ce numele ar putea sugera ceva complicat, de fapt nu este, deoarece in timpul somnului nu mancam. In esenta, perioada de timp dintre ultima masa de seara si cea de-a doua zi este o perioada de post. Sustinatorii PI, sustin, cu toate acestea, extinderea perioadei de post de la cateva ora la o zi intreaga sau chiar mai mult, pentru a accelera arderea grasimilor si imbunatatirea starii de sanatate.

Beneficiile  postului intermitent
Discipolii PI sustin ca mancatul de 5-6 ori pe zi este incomod, inutil, si chiar contraproductiv. Ei considera ca perioadele foarte lungi intre mese - de pana la 16 la 20 de ore, in unele cazuri - stimuleaza unele reactii interesante fiziologice, inclusiv:

 - pierderea mai rapida a grasimilor
 - usurinta de a mentine un nivel scazut de grasime corporala
 - cresterea masei musculare mai buna, printr-un efect de rebound
 - imbunatatirea apetitului si controlul zaharului din sange
 - reducerea lipidelor din sange, tensiunii arteriale, imbunatatirea markerilor de inflamatie, a functiei cardiovasculare, si accentuarea procesului de oxidare
 - reducerea timpului pentru pregatirea meselor

Mai cititi si:

Planul potrivit pentru tine?
Exista mai multe variante de post intermitent. Aici sunt cele mai cunoscute care au aratat, de asemenea, rezultate benefice.

Postul de zi alternativ (de 36 de ore post/12 ore mancare)
Dupa acest plan mancati o data la doua zile. Luni aveti o perioada de 12 ore pentru a manca, de la 8 dimineata la 8 seara, apoi nu mancati pana miercuri dimineata, apoi mancati de la 8 dimineta la 8 seara. In timp ce in mod normal sunteti incurajati sa mancati numai alimente sanatoase, in zilele in care nu postiti puteti manca ce doriti.

Pozitive: multa flexibilitate in ceea ce priveste alegerile alimentare.
Negative: 36 de ore de post  pot fi prea lungi; insuficient accent pe alimentele sanatoase.

Sariti peste o masa (aleatoriu)
Unii sustinatori ai PI cred ca ar trebui sa ne comportam ca si stramosii nostri. In timp ce oamenii au evoluat in a obtine hrana aleatoriu, asa ar trebui sa ne comportam si noi. Acest plan subliniaza  atat alegerile alimentare de tip paleolitic cat si aportul zilnic de calorii alese aleatoriu, sarind peste micul dejun sau cina, cateva zile pe saptamana. Aceasta variatie era favorita multimii din Paleolitic.

Pozitive: Accentul pe  alimentatia de tip Paleolitic este foarte sanatos.
Negative: alimentatia la intimplare nu se potriveste celor care tin o dieta serioasa si tin la organizare.

Mancati/Stop/Mancati (24 de ore post, o zi sau doua pe saptamana)
In aceasta schema, facuta populara de Brad Pilon, tineti post 24 de ore o data sau de doua ori pe sapatamana, in restul timpului, mancand usor. Este flexibila: puteti alege oricand cele 24 de ore. Vrei sa tineti post de la micul dejun la micul dejun? Nici o problema. Preferati de la o cina la alta? Dati-i drumul!

Pozitive: multa flexibilitate in a alege postul
Negative: 24 de ore de post pot fi foarte lungi, mai ales pentru cei care se antreneaza

Castiguri fara grasime (16 ore post/8 ore mancare)
Acest tip de post - creat de Martin Berkhan - se bazeaza pe o perioada de hranire 8 ore, urmata de un post de 16 ore. In aceasta abordare, este recomandat sa urmati o dieta care este bogata in proteine, carbohidrati, si va ajuta sa va consumati cea mai mare parte a caloriilor in perioada de dupa exercitiu.

Mai cititi si:  10 riscuri foarte ale dietelor

De exemplu, pe aceasta schema de post, veti posti de luni noaptea de la ora 1 pana marti dupa-amiaza. Daca aveti de gand sa faceti si exercitii fizice, faceti acest lucru marti dupa-amiaza, consumand 10g de BCAA (amino acizi cu lant ramificat) inainte de antrenament. Dupa antrenament, consumati 2-3 mese inainte de ora 21, cea mai bogata dintre ele fiind prima dintre ele. Postul incepe din nou, marti seara pana miercuri la ora 13, si se repeta in fiecare zi.

Pozitive: cel mai "anabolic"  program, de multe ori duce la castiguri in masa musculara si pierderea de grasime.
Negative: mai structurat decat alte modele.

Dieta Warrior (20 de ore de nemancat/4 ore alimentare)
Desi din punct de vedere tehnic nu este un plan de post intermitent, este foarte aproape. In acest plan, veti manca foarte putin in primele 18 - 20 de ore ale fiecarei zi, antrenandu-va in acest interval orar. Apoi, veti manca majoritatea aportului zilnic intr-o perioada de 4-6 ore. Cei mai multi practicieni ai acestei metode prefera sa plaseze perioada de ore in care mananca seara, la sfarsitul zilei, fiind convenabila pentru cinele in familie sau sesiunile de antrenament de dupa serviciu.

Pozitive: flexibil in alegerea alimentelor, precum si o optiune excelenta in timpul Ramadanului
Negative: Sustenabilitatea pe termen lung este indoielnica.

Nota: Precautii
Asa cum s-a aratat, postul intermitent este foarte atractiv pentru anumite populatii. Un mic dejun bogat, urmat de un consum redus de alimente sanatoase pe tot parcursul zilei, este o adevarata provocare pentru multi oameni ocupati. Un sistem care ne permite sa mancam mai putin frecvent, si in acelasi timp sa ne construim un corp fara grasimi, puternic, si sanatos pare atragator.

Mai cititi si: Lichidele care produc kilograme in plus

Dar, doar pentru ca sunteti prea ocupati sa gatiti, nu inseamna ca PI este cea mai buna optiune pentru dumneavoastra. Bazandu-ma pe propia experienta, consider ca persoanele potrivite care sa poata apela la PI sunt cele care:

 - au un istoric de monitorizare a caloriilor / ingestiei de alimente. Cu alte cuvinte, au mai tinut "diete" anainte.
 - sunt obisnuite cu poftele sau cu foamea
 - in mod normal sunt prea ocupate ca sa prepare si sa consume mese mici si dese - nu doar lenese sau plictisite
 - stiu cum sa aleaga alimente sanatoase
 - traiesc o viata fara prea mult stres( sunt singuri, fara copii, sau au un partener care ii sustine)
 
Desigur, exceptii se pot face intotdeauna, dar celor care nu se potrivesc cu criteriile de mai sus, eu le sugerez sa se concentreze pe "elementele de baza" mai mult decat orice.

Care sunt elementele de baza nutritionale?
 - Consumul de alimente proaspete, produse alimentare neprelucrate, de buna calitate. Alegeri in functie de continut si nu de pret.
 - Mancati lent. Acest lucru nu numai ca va imbunatati placerea de a manca, dar va va ajuta sa controlati cantitatea de mancare. Incercati sa puneti furculita jos intre muscaturi.
 - Consumati portii rezonabile. Fie ca este vorba de carbohidrati slabi, grasimi slabe sau PI, exista intotdeauna un progres. Incercati sa contorizati hrana numai pe trei zile - numarul de calorii pe care le consumati cu adevarat s-ar putea sa va surprinda.
 - mancati atunci cand va este foame si nu mancati cand nu va este foame. Data viitoare cand va aflati pe canapea si va este pofta de chips-uri sau biscuiti, intrebati-va: "Imi este foame sau sunt doar plictisit?"
 - Exercitiu. Cei care au castigat razboiul si au  pierdut in greutate, fac, de obicei, o combinatie intre exercitii de rezistenta si exercitii cardiovasculare. Incercarea de a fi in forma, fara acestea, este o cauza pierduta.

Postul: Rezumat
In 20 de ani de cariera in domeniu, am vazut o multime de persoane entuziasmate de post. Ei toti au inceput prin a avea diete care au cistigat popularitate, dar mai tarziu s-au dovedit a fi nesanatoase, nesustenabile, sau chiar mai putin eficace decat simpla alimentatie sanatoasa.

Dar postul intermitent este diferit. Desi nu este superior celor mai sus mentionate, el functioneaza cu adevarat. Si pentru multi oameni, este un plan pe care il pot urma cu incredere, cu un grad ridicat de conformitate - care, in final, este cel mai important lucru dintre toate.

autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c)2012

Fie ca este vorba despre dieta Atkins, dieta South Beach, sau dieta no-carb, reclamele de la televiziune si librariile sunt pline cu noi diete care va promit o sanatate de fier. Din nefericire, multe dintre dietele  populare in prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea putin si din cauza carora urmarea lor devine evident, nerecomandabila. Va asteptam pe forumul Femina intim - unde veti gati cele mai multe grupuri de suport dedicate dietelor, de pe internetul romanesc.

Cititi neaparat:
Greseli frecvente in cura de slabire
Mituri false despre diete

Femeia: frumusete si relaxare

Despre diete cititi aici totul:

Condimentele şi ceaiul , ajutor la slăbit?specialistul raspunde
Cura de slabire cu boabe de orez
Dieta South Beach
Dieta Montignac - principii de baza
Slabire rapida prin electrostimulare!
Dieta Montignac - faza I
Dieta Montignac - faza II
Dieta Daneza
Greseli frecvente in cura de slabire
Lichidele care produc kilograme in plus
Dieta Sonoma
Dieta Grupei Sanguine AB
Dieta Grupei Sanguine 0
Dieta Grupei Sanguine A
Dieta Grupei Sanguine B
Cele mai bune bauturi dietetice care mentin greutatea si sanatatea
Dieta cu sirop de artar si lamaie
Secretele dietei  impartasite de starurile de la Hollywood
20 de alimente care te ajuta sa slabesti
Dieta celor 7 zile
Noul plan al dietei Atkins
Inceputul primei faze ale dietei ATKINS: Inductia
Meniu pentru dieta Atkins
Dieta cu grapefruit
Dieta macrobiotica
Mituri false despre diete
10 riscuri ale dietelor
Alungati grasimea cu ajutorul dietei Viking
Beneficiile mierii
Dieta miraculoasa de 5 zile
Dieta celor 21 zile
Dieta Aleluia
Viva Mayr  arta de a tine dieta
Dieta vegetariana
Dieta celor 120 de ani
Eficienta pastilelor de slabit
Dieta ezoterica
Cum sa ai un abdomen plat?
Dieta Zone  prezentare generala
Dieta celor 90 de zile
Miturile dietelor de detoxifiere
Dietele cu Aqai
Dieta cu supa de varza in capsule
Cantitatea ta zilnica necesara de calorii

Va recomandam sa mai cititi:

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Sebastian
    Sebastiantrimis la 26/6/2015

    Interesant articol. Pentru mai multe informatii poti sa citesti si: http://dietaminune.blogspot.ro/2015/06/postul-intermitent-intermittent-fasting.html

    Raspunde la acest comentariu
  2. corix
    corixtrimis la 18/2/2014

    Din experienta, va pot spune ca postul, mai precis postul cu lichde - pe care l-am tinut timp de 40 de zile, este minunat, atat pentru sanatate cat si pentru slabire. In timpul acestui post am slabit 13 kg, m-am simtit plina de energie, nu am mai transpirat, mi-a disparut mirosul neplacut al transpiratiei, nu mi-a mai cazut parul, etc. Cu cat ai mai multe probleme de sanatate cu atat se vad mai bine beneficiile acestui post.In timpul acestui post se consuma doar suc de portocale, ceaiuri si apa, iar organismul beneficiaza de o binemeritata detoxifiere.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII