Lumina solara scade riscul de miopie

Lumina solara scade riscul de miopie

Lumina solara scade riscul de miopie

  • Chiar daca in aceasta vara soarele ne-a fost mai mult dusman decat prieten, n-ar trebui sa uitam de benficiile pe care le au razele sale asupra organismului, atunci cand sunt corect asimilate.
Chiar daca in aceasta vara soarele ne-a fost mai mult dusman decat prieten, n-ar trebui sa uitam de benficiile pe care le au razele sale asupra organismului, atunci cand sunt corect asimilate. Pe langa aportul natural de vitamina D, soarele mai are un bebeficiu major, descoperit recent si pe care specialistii il cerceteaza cu tot mai mult interes - este bun pentru ochi!
 
Cativa cercetatori de la Universitatea din Cardiff, UK au analizat efectele luminii solare asupra vederii si au ajuns la concluzia ca lumina naturala reduce considerabil riscul de miopie . Studiul, publicat in revista Investigate Ophtalmology & Visuel Science, se bazeaza pe o serie de teste vizuale aplicate unui numar de 7000 de fete si baieti, in perioada cuprinsa intre 7 si 15 ani.  

Datele acestor teste au fost coroborate cu cele referitoare la expunerea zilnica la lumina soalara a unor copii cu varste intre 8 si 9 ani, intrucat aceasta este perioada in care se dezvolta miopia. Rezultatul este uimitor - copiii care au petrecut mai mult timp jucandu-se afara (minim 3 ore pe zi in timpul verii si minim o ora pe zi iarna) sunt mai putin miopi decat cei care petrec mai mult timp in interior.

Efectul se datoreaza faptului ca lumina solara stimuleaza productia de dopamina la nivelul retinei, o substanta absolut necesara dezvoltarii vazului la copii. De altfel, rezultatele studiului vin sa confirme cercetari anterioare care stabilisera chiar ca riscul de miopie scade cu 2% pentru fiecare ora / saptamana de joaca in aer liber.

Asadar, lasati-va copiii sa se joace cat mai mult afara! Printre altele, concluziile cercetatorilor sugereaza si faptul ca efectuarea temelor in interior, este si ea un factor care mareste riscul de miopie la copii. Lumina naturala nu este insa singurul stimulent al unei dezvoltari armonioase a vazului copiilor. Pe langa petrecerea timpului in aer liber, specialistii recomanda, in egala masura, limitarea la maxim a timpului petrecut de copii in fata ecranelor, fie ca este vorba despre televizor, computer, tableta, telefon, smartphone sau cine stie ce alte noutati tehnologice. Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici faptul ca miopia este, in egala masura, transmisibila pe cale genetica.

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Despre ochi mai cititi si:

Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

 Dosarul cu bolile copilului

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Va recomandam sa cititi si:  Alimentatia sanatoasa a familiei

Cure de sanatate

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Forumuri recomandate

  Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

  Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII