Folositi intelept informatiile medicale de pe internet!

Folositi intelept informatiile medicale de pe internet!

Folositi intelept informatiile medicale de pe internet!

  • De cativa ani incoace, internetul a devenit o sursa incontestabila de informatii, indiferent de domeniul care ne intereseaza. Principala calitate a internetului este, in mod sigur, accesibilitatea si varietatea informatiilor la care ofera acces.
De cativa ani incoace, internetul a devenit o sursa incontestabila de informatii, indiferent de domeniul care ne intereseaza. Principala calitate a internetului este, in mod sigur, accesibilitatea si varietatea informatiilor la care ofera acces. Din pacate insa, nu tot ce gasim pe internet este neaparat si corect din punct de vedere stiintific. Si daca in unele cazuri acest lucru nu conteaza atat de mult, atunci cand vine vorba despre informatii medicale, care ne pot afecta sanatatea, credibilitatea lor este esentiala.

Personal, caut pe internet informatii medicale destul de des. M-am obisnuit sa fac asta de ceva timp, iar acum obisnuinta s-a accentuat, dat fiind ca am devenit din nou mamica. Si sunt convinsa ca, asemeni mie, multe mamici cauta pe internet informatii ce vizeaza sanatatea sau alimentatia destul de des. Oricat de  nestiintific ar parea, internetul m-a ajutat de multe ori sa ma linistesc cand eram ingrijorata din cauza unei boli sau, dimpotriva sa reactionez mai rapid de cat as fi facut-o in mod obisnuit. Tot pe internet consult de cele mai multe ori prospectul unui medicament inainte de a-l cumpara. Stiu ca exista multa lume care se declara impotriva  prostiilor citite pe net , insa cred ca persoanele care resping din start internetul ca sursa de informatie medicala sunt pur si simplu depasite de tehnica sau au prejudecati inutile. E drept ca nu tot ce citim pe internet este si valabil, de aceea, pentru a folosi intelept informatiile, mai ales pe cele referitoare la sanatate, ar trebui sa respectam cateva principii simple.

Sursa informatiilor trebuie sa fie cunoscuta!

Cel mai important lucru de care trebuie sa va amintiti atunci cand folositi informatii medicale de pe internet este sa stiti sursa din care provin. Recomandat este sa folositi surse credibile, autorizate de specialisti, insa de multe ori va pot fi de folos si marturiile unor oameni obisnuiti, care au intampinat la un moment dat aceleasi probleme medicale. Exista chiar site-uri dedicate anumitor afectiuni, unde se creeaza adevarate comunitati, formate din persoane care au suferit de respectiva boala si care va pot da anumite sfaturi. Atentie insa la sfaturi! Oricat de experimentata vi s-ar parea persoana respectiva, nu aplicati remedii naturiste si nu luati medicamente decat dupa ce v-ati consultat cu medicul personal.

Mai cititi si: Nu deveni un ciberhondru

Trebuie sa constientizati ca nu toti oamenii trec la fel printr-o boala!

De obicei, atunci cand ne ingrijoreaza anumite simptome, avem tendinta sa intram in panica in momentul in care gasim pe internet tot felul de informatii. Incercati sa constientizati faptul ca fiecare persoana trece in felul ei printr-o boala si ca, in plus, pe internet posteaza de obicei persoanele care au avut o forma grava a bolii, persoane care, la randul lor, au cautat informatii si sprijin in mediul virtual. Daca 5% dintre persoanele care au suferit o anumita afectiune au avut complicatii rare, atunci inseamna ca restul de 95% care au avut boala se simt bine. Ideea este ca daca apelati la ajutorul persoanelor de pe net, sa o faceti cu masura si sa nu va lasati speriati de cei care au avut complicatii severe.

Feriti-va de informatiile medicale complicate!

Exista site-uri medicale specializate, care ofera informatii corecte, garantate de specialisti, dar care folosesc un limbaj stiintific prea dificil pentru cei care nu sunt in domeniu. De multe ori, acest lucru duce la o intelegere gresita a informatiei, ajungandu-se adesea la temeri inutile sau la interpretari gresite ale mesajului. Incercati sa evitati astfel de surse, daca nu aveti cunostinte in domeniul medical.

Aveti grija la informatiile si sfaturile pentru gravide, copii si bebelusi!

In general, mamicile si viitoarele mamici petrec destul de mult timp cautand informatii pe internet. Adesea, sursa lor o reprezinta experienta altor mamici, impartasita pe diverse forumuri. E bine de stiut insa ca nu toate sarcinile sunt la fel si nu toti copiii se comporta la fel. Prin urmare, trebuie sa aveti grija ce sfaturi luati in seama si de la cine. Se stie ca multe leacuri babesti pot fi periculoase, asa ca cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a aplica vreunul dintre ele.

Nu desconsiderati sfaturile medicului, bazandu-va pe informatii de pe internet!

Daca petreceti mult timp pe internet si aveti tendinta sa va informati despre problemele medicale din diverse surse online, nu trebuie sa neglijati ceea ce va spune medicul personal. Poate ca el nu este la curent cu ultimele noutati de pe internet, insa in mod sigur stie mai bine ce fel de tratament vi se potriveste. El va cunoaste personal, va stie istoricul medical... internetul nu.

Stii ce este un ipohondru? Vrei sa stiti daca esti si tu un/o ipohondru/a? Fa ACEST test.

Feriti-va de ipohondri!

O persoana careia i se pare mereu ca este bolnava starneste compasiune. Stiu ce inseamna asta, pentru ca am astfel de persoane in familie. Problema este ca o astfel de persoana nu este in masura sa dea sfaturi medicale intrucat pentru ea orice manifestare este interpretata ca un simptom al unei boli. Este de preferat sa va feriti de sfaturile celor care nu au avut o anumita boala, dar isi dau cu parerea despre ea doar pentru ca li se pare ca au avut anumite simptome. Chiar si cand intrati pe forumuri de specialitate, incercati sa triati informatiile si sa tineti cont doar de cele care vin de la persoane ce au fost diagnosticate de un specialist cu boala respectiva.

In concluzie, informatiile medicale de pe net pot fi extrem de utile, atata timp cat stim sa selectam sursele si sa nu ne lasam prada alarmistilor. Daca le folosim intelept, pot fi cu adevarat benefice si ne pot ajuta sa depasim momente dificile ale unei afectiuni.

autor:  Anamaria Ghiban Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Teste interactive

Despre depresie mai cititi:

Despre bolile contagioase ale copilariei, cititi neaparat:

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Daca va intereseaza ce mancati, trebuie sa cititi articolele de laFamilia Verde (interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

Bolile copilului

  • Otita la copil 
  • Oreionul la copil 
  • Rubeola 
  • Alergiile 
  • Viermi si paraziti
  • Anemia la copil 
  • Varicela sau varsatul de vant 
  • Enurezisul sau cand copilul  face pipi pe el" 
  • Meningita la copil 
  • Pojarul (rujeola) la copil 
  • Rahitismul la copil 
  • Obezitatea la copil 
  • Apendicita la copil 
  • Pneumonia la copil
  • ADHD-ul la copil (deficit de atentie/ hiperactivitate impulsivitate)
  • Conjunctivita la copil 

    Toate bolile copilului aici >


  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII