De ce apare osteoporoza?


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

Analize pentru inceperea gradinitei

Intrarea unui copil in colectivitate implica un risc de transmitere mult mai ridicat al infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare. Pentru…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

De ce apare osteoporoza?

11/2/2013

De ce apare osteoporoza?Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana puternice de-a lungul vietii, corpul nostru indeparteaza osul vechi si il inlocuieste cu unul nou.

Copilaria si adolescenta sunt perioadele esentiale cand se formeaza masa noastra osoasa: oasele cresc, devin mai lungi si mai puternice, iar acest ritm continua pana la 25-30 ani, cand se atinge masa osoasa maxima.

Dupa aceasta varsta, oasele sufera un proces continuu de formare si distrugere care le permite sa ramana sanatoase. Totusi, cand implinim 40 sau 50 ani, acest echilibru se modifica, deoarece nu mai este posibil sa inlocuim la fel de repede  tesutul osos pe masura ce el este indepartat. Iar acest efect este cu atat mai accentuat in cazul femeilor in primii ani dupa menopauza, cand se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen.
 
Daca am putea sa ne uitam in interiorul osului, acesta ar arata ca un fagure de miere. Cand suferi de osteoporoza, spatiile din interiorul fagurelui devin mai largi, iar osul care formeaza fagurele mai subtire. in plus, se subtiaza si invelisul extern al osului. Osul devine subtire si fragil, astfel incat o simpla cazatura sau lovitura poate sa duca la ruperea lui cu usurinta.
 
Cum vei stii daca ai osteoporoza?
 
Nu trebuie sa astepti pana cand se va produce prima fractura. Astazi exista teste medicale nedureroase si foarte precise care pot da informatii despre sanatatea oaselor inainte ca problemele sa apara.
 
Teste imagistice
 
Medicul iti poate recomanda un test numit  osteodensitometrie sau DEXA, daca ai peste 65 ani sau indiferent de varsta, daca ai un risc de a avea osteoporoza. Testul DEXA da informatii importante despre riscul de a face vreo fractura: poate arata ca densitatea osoasa este normala sau ca deja masa osoasa este mai mica, conditie numita osteopenie. Cand masa osoasa este insa foarte redusa inseamna ca ai deja osteoporoza, iar oasele au devenit subtiri, fragile si se vor putea rupe.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Osteoporoza AICI  

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)