Arhiva de stiri

Uleiul de masline previne accidentul vascular cerebral


Alte stiri

Sporind consumul de ulei de masline poate fi o modalitate simpla de a reduce riscul unui accident vascular cerebral. Cercetatorii de la Universitatea din Bordeaux, Franta, au descoperit ca persoanele in varsta care consuma in mod regulat ulei de masline pentru gatit si dressing-uri de salate, sunt cu 41 la suta mai putin susceptibile sa sufere un accident vascular cerebral.

Studiul care a avut loc pe o perioada de sase ani, publicat intr-o editie on-line a revistei Neurology, a analizat 7625 persoane franceze, cu varsta de la 65 ani in sus. Studiul a analizat cantitatea consumului de ulei de masline, iar rezultatul a fost cam asa: 23 la suta nu utilizau uleiul, 40 la suta il consumau moderat, si 37 la suta il foloseau intens la gatit. Majoritatea personelor alegeau uleiul extra vrgin. Cercetatorii au luat in considerare si alti factori de risc cum ar fi, hipertensiunea arteriala, exercitii fizice, fumatul si consumul de alcool.

Dupa aproape sase ani, au existat 148 accidente vasculare cerebrale printre subiectele de studiu. Participantii care au utilizat intens ulei de masline au avut un risc de 41 la suta mai mic comparativ cu cei care nu l-au folosi deloc. Rata globala de accident vascular cerebral a fost de 1,5 la suta pentru consumatorii de ulei de masline, comparativ cu 2,6 la suta pentru ceilalti.

Cercetatorii nu sunt in masura sa spuna de ce consumul regulat de ulei de masline are acest efect. Uleiul de masline este bogat in grasimi nesaturate. Ar putea fi faptul ca acei oameni care l-au consumat, l-au foloit drept inlocuitor pentru produsele bogate in grasimi saturate.

Uleiul de masline este foarte sanatos (bogat in acid oleic, un acid mono-nesaturat gras), dar nu uitati ca este totusi o grasime. Uleiul este de asemenea un aliment bogat in calorii, dar daca il comparam cu untura si untul, evident, este o alegere mult mai sanatoasa.

Va recomandam sa mai cititi si:
 
 
 
 


Vezi alte stiri