Bauturile gazoase distrug dintii

Cercetatori britanici sustin ca trebuie schimbate retetele racoritoarelor * Calciul pare sa fie remediul
Companiile care produc bauturi gazoase trebuie sa modifice compozitia acestora si sa le reduca aciditatea, motivul acestei recomandari, facuta de Asociatia Britanica de Stomatologie, fiind ca acidul distruge smaltul dintilor, care devin vulnerabili la aparitia atat de temutelor carii, scrie in editia sa de miercuri cotidianul spaniol El Mundo, citat de Rompres. "Eroziunea dintilor pare sa fie in crestere, iar bauturile gazoase au un rol fundamental in acest lucru. Cum nu-i putem convinge pe oameni sa renunte sa mai bea astfel de produse, trebuie sa sprijinim cercetarile pentru a gasi formule mai sigure", a explicat Liz Kay, membra a asociatiei britanice mentionate.

Potrivit declaratiilor unor cercetatori britanici facute pentru revista "British Dental Journal", trebuie schimbate retetele acestor bauturi racoritoare, carora ar urma sa li se adauge calciu sau alti agenti pentru a le face mai putin periculoase pentru dinti.

"Date fiind cresterea numarului de cazuri de dinti cariati, in special la copii si la adolescenti, si relatia stransa intre consumul de bauturi acidulate si distrugerea dintilor, este normal sa se insiste pe producerea unor bauturi cu un scazut potential eroziv. Modificarea acestor bauturi va avea un rol considerabil in reducerea cariilor", insista Liz Kay.

Pe de alta parte, un purtator de cuvant al Asociatiei Britanice pentru Bauturi Gazoase a mentionat ca oamenii pot reduce riscul distrugerii dintilor prin schimbarea modului in care consuma aceste bauturi. "Pentru a reduce impactul acestor bauturi, consumatorii ar trebui sa le consume in timpul meselor. De asemenea, ar fi bine ca aceste racoritoare sa fie baute cu un pai, iar consumatorul trebuie sa evite sa se "joace" cu lichidul, plimbandu-l prin gura", a spus respectivul purtator de cuvant, care a avertizat consumatorii cu privire la pericolul ingurgitarii acestor bauturi pe timpul noptii. "Saliva neutralizeaza acidul, dar saliva nu se produce pe timpul noptii si de aceea ii sfatuim pe consumatori sa nu consume bauturi carbogazoase inainte de a se duce la culcare", a precizat reprezentantul britanic.

stire preluata de pe ziarul Ziua (www.ziua.ro)