Inapoi la lista de intrebari


Ce efecte negative (asupra copilului) are administrarea pe perioada indelungata a antibiloticelor?

Indraznesc sa va deranjez cu o intrebare si anume: ce efecte negative (asupra copilului) are administrarea pe perioada indelungata a antibiloticelor? Si ca sa intelegeti despre ce este vorba va dau pe scurt cateva informatii:

varsta copilului: 6 luni

diagnostic (stabilit de la varsta de 2 luni si jum.): Infectie urinara cu Esch. Coli pe substrat malformativ (megaureter), reflux vezico-urinar bilateral- gr. IV in dr. si II-III in stg.

evolutie: la 2 luni si jum. infectie urinara, tratament 10 zile Gentamicina injectabil apoi tratament de intretinere: 10 zile Augmentin 2,5 ml la 24 ore, 10 zile Negram 1/4 capsula la 24 ore si 10 zile Biseptol 5ml la 12 ore, perioada in care a infectia urinara a recidivat. S-a reluat Gentamicina injectabil 10 zile dupa care s-a pastrat schema de tratament prezentata cu deosebirea ca Biseptolul a fost inlocuit cu Zinnat 125mg, 10ml la 24 ore.

greutatea: nascuta la termen cu 3700gr, la prima infectie (2 luni si jum) avea 5900gr iar la acum la 6 luni are 8 kg. Alaptat pana la 4 luni si jum.

Urmeaza in martie sa repetam cistografia si urografia, sa consultam un medic urolog care sa ne spuna ce avem de facut mai departe, inclusiv daca va fi necesara o interventie chirurgicala.

Problema mea este ca dincolo de "binele" pe care il fac aceste medicamente copilului meu cu siguranta ii fac si mult rau. Am impresia ca de aproape 4 luni intoxic pur si simplu copilul cu medicamente. Ce se intampla cu imunitatea copilului, cu stomacul invadat de atatea antibiotice, cu sanatatea copilului pana la urma, dupa ce terminam cu aceste tratamente de intretinere interminabile? Exista o alta varianta de rezolvare a problemei? Suntem luati in evidenta la Spitalul Gr. Alexandrescu din Bucuresti.

**************************************************

Evident ca un tratament prelungit cu antibiotice are pe termen lung efecte negative asupra imunitatii si mai ales ficatului copilului. Toate medicamentele sunt metabolizate in ficat. In plus, daca studiati prospectele fiecarui medicament, veti vedea ca exista o multitudine de reactii adverse si contraindicatii.
 
Pe de alta parte, dupa cum se vede, antibioticele nu rezolva problema decat temporar si evident ca nu se poate merge asa la nesfarsit. Germenii vor deveni din ce in ce mai rezistenti si va fi nevoie de antibiotice mai puternice sau asociatii de antibiotice.
 
Gentamicina are in plus si efecte toxice renale.
 
Probabil ca va fi nevoie de o solutie chirurgicala. Operatia nu este complicata si de aceea va rog sa consultati un chirurg de chirurgie pediatrica sau urolog de la spitalele "Gr. Alexandrescu" sau "Maria Sklodowska-Curie" (Budimex) si astfel se va rupe acest cerc vicios.

Dr. Cristian Popescu - Bucuresti

Inapoi la lista de intrebari