Inapoi la lista de intrebari


Am un baietel de 1 an si 4 luni. Primul dintisor i-a aparut reletiv devreme, pe la 7 luni, iar restul in urmatoarele 3 luni. Eruptiile au fost fara dureri (sau cel putin el nu s-a manifestat in nici un fel).

Buna ziua,

Am un baietel de 1 an si 4 luni. Primul dintisor i-a aparut reletiv devreme, pe la 7 luni, iar restul in urmatoarele 3 luni. Eruptiile au fost fara dureri (sau cel putin el nu s-a manifestat in nici un fel). Acum are 4 dinti, 2 sus si 2 jos, dar situatia asta dureaza de vreo 4 luni. Nu sunt panicata, dar majoritatea copilasilor de varsta lui au dinti mai multi si chiar si masele.

Ii dau Zymafluor in doza recomandata (0.25) de la 2 luni. Am inceput sa il spal cu periuta si cu pasta (speciala pentru bebelusi, care poate fi inghitita, dar cu fluor) de la 1 an, acum insa nu mai accepta sa il perii eu si foloseste periuta singur (se pare ca ii place sa o roada, sa isi maseze gingiile, ii place pasta de dinti).

Intrebarile ar fi:

  • Este vreo problema de eruptie lenta? El este extrem de sanatos si activ, merge singur de la 10 ½ luni, pediatrul zice ca nu are probleme cu rahitismul.
  • Si, mult prezenta intrebare: este bine ca ii dau Zymafluor? Ar trebui sa nu mai folosesc pasta de dinti cu fluor (am gasit in sfarsit si la noi)? Daca ma hotarasc sa intrerup administrarea de Zymafluor trebuie sa o fac treptat sau brusc? Se poate intampla ceva rau daca intrerup? Eu nu as vrea sa intrerup, dar o groaza de pareri spun azi ca flourul ar fi nociv. Sper ca doar excesul e nociv.

Va multumesc,

Sorina Enache, Bucuresti

**************************************************

Buna ziua.
 
Intr-adevar,se pare ca eruptia e putin intarziata. In mod normal secventa de eruptie e urmatoarea:incisivii centrali inferiori(5-10 luni),incisivii centrali superiori(6-13 luni),incisivii laterali superiori(6-14 luni),incisivii laterali inferiori(9-16),primii molari temporari (11-17 luni). Dar daca spuneti ca pediatrul afirma ca nu exista simptome de rahitism,ar trebui sa fie in regula.
 
Eu va sugerez sa mergeti inca o data la pediatru ca sa vedeti daca intr-adevar nu sunt motive de ingrijorare pe aceasta tema.  Fluorul administratin doze uzuale are efect cariostatic si nu e nociv.
 
Excesul de fluor e nociv.  Intreruperea administrarii Zymafluorului ar putea aduce cu sine o crestere importanta a susceptibilitatii la carie superioara celei existente in cazul dintilor care n-au beneficiat de suplimente de fluor.
Puteti continua administrarea Zymafluorului si peria dintisorii cu pasta de dinti fara fluor.in cazul in care nu gasiti pasta de dinti fara fluor puteti folosi foarte putina pasta de dinti cu un continut mic de fluoruri dupa varsta de doi ani.Pana la doi ani,in conditiile in care ii administrati si Zymafluor si n-are decat 4 dintisori,periati dintisorii cu periuta fara pasta.
 
Este bine ca dvs. sa periati dintisorii,sau il puteti lasa sa perieze el,dupa care "finalizati"(adica periati dvs.temeinic).Numai bine! 
 
Medic stomatolog: Lia Okukura - Japonia

Inapoi la lista de intrebari