Inapoi la lista de intrebari


Copilul meu a fost diagnosticat cu rahitism desi nivelul calciului in sange este marit ...

 Domnule doctor, am un baietel de 4 luni. S-a nascut prin cezariana cu 3.800 kg si acum are 6.500, este alimentat artificial. A fost diagnosticat cu rahitism desi nivelul calciului in sange este marit (10.9 fata de 10.2 Ca total si 5.35 Ca ionic). Mai are si fosfataza alcalina marita (409 fata de 320). Fontanelele mari sunt cam moi si nu s-au prea inchis, cam are insomnii. De ce cu un nivel de Ca crescut se considera rahitism? Fosfataza alcalina nu e o disfunctie hepatica? Are si proteinele totale cam scazute (5.9 fata de 6.3).

Mi s-a prescirs Vigantol cate 5 pic pe zi timp de 8 saptamani si apoi cate 3 pic pana la 2 ani. Dar m-am uitat la instructiuni si vigantolul nu se da in concentratii crescute de Ca. Ce i-mi recomandati?  Ce statiune de la mare imi recomandati pentru la vara, si in ce luna sa mergem?

De unde acest Ca crescut?

Va multumesc si asteptam raspuns, eu - mama si el - Vladut.

P.S. Cred ca in primele 2 luni nu i s-a administrat D2.

Cand am iesit din spital cu el medicul de familie nu mi-a prescris Vigantol si nu cred ca in maternitate sa i se fi facut aceasta administrare......

La 1 luna cand am fost la cantar, am intrebat de aceste picaturi, afland de la alte mamici, si mi s-a spus ca trebuia sa le cer de la inceput......de unde era sa stiu.... si abia la 2 luni i s-a facut d2-200.000u.i.

Cu respect.Iulia


 La aceasta varsta, fenomenele de rahitism sunt perfect reversibile in conditiile unui tratament adecvat si sub urmarire medicala corespunzatoare.
 
Fosfataza alcalina crescuta, alaturi de manifestarile clinice clasice (osoase), este una dintre valorile de analize precoce si in mod caracteristic crescute in rahitism. Este un semn precoce de lipsa de vitamina D.
 
Deci chiar si in conditiile unei calcemii crescute, este nevoie probabil de tratament cu vitamina D, dar inainte de inceperea lui, ar fi bine de consultat din nou medicul pediatru pentru a elimina alte boli cu manifestari osoase si valori crescute ale fosfatazei alcaline si anume : maladia Paget, osteomalacie, hiperfunctie tiroidiana, tumori osoase.
 
Nu trebuie sa va speriati caci cauza cea mai probabila este rahitismul care se trateaza. Dar nici nu trebuie sa trecem pe langa ceva potential mai grav.
 
Deci copilul trebuie atent investigat.
 
De asemenea, trebuie stiut ca valorile fosfatazei alcaline sunt de obicei ridicate in perioada de crestere prin cresterea oaselor.
 
Este bine sa mergeti la mare prin luna iunie. Nu conteaza in ce statiune.
 
Dr. Cristian Popescu - Bucuresti


 


Inapoi la lista de intrebari