Inapoi la lista de intrebari


Antibioticele pot sa aiba efecte foarte daunatoare asupra fatului inca neformat la acea data si daca sunt posibile ceva reactii ulterioare in timpul sarcinii ?

Buna sunt un sper viitor tatic si spun 'sper' pentru ca tocmai am aflat la o saptamana dupa marea veste ca totusi sunt semne de intrebare in legatura cu asta.

Povestea incepe acum un an cand sotia mea in varsta de 25 de ani , intr-o dimineata s-a trezit cu dureri abdominale f. mari, am dus-o la spital si a fost operata laparoscopic de  urgenta de chist ovarian contorsionat si rupt cu hemoragie interna puternica.

La o saptamana au inceput insa simptome de sarcina care sau confirmat cu un singur test, iar dupa doua saptamani medicul a decis ca trebuie intrerupta sarcina din cauza efectelor pe care ar fi putut sa le aiba anestezia si antibioticele administrate cu ocazia operatiei. Normal a urmat chiuretajul in clinica si un tratament cu anticonceptionale timp de 5 luni dupa care am inceput din nou sa incercam sa recuperam timpul si sa avem un copil, sarcina urmand dupa sfaturile medicului sa ajute la diparitia chisturilor care au mai aparut si dupa operatie.

Timp de 5 luni nu sa prins nimic insa acum o saptamana am aflat ca voi fi tatic in sfarsit. Problema e ca luna trecuta la 14 zile de la ultimul ciclu normal din 1 3 mai deci in 26 mai sotia mea a facut febra mare, de 38 la 39,5 si a fost internata la clinica de boli infectioase cu diagnostic de suspecta de meningita si i sau administrat antibiotice ca kefurox 5 tablete de 750 mg si una de gentamicina impreuna cu algocalmin si paracetamol timp de doua zile. Diagnosticul de meningita nu a fost confirmat si a fost schimbat in viroza.

Acum intrebarea e daca aceste antibiotice pot sa aiba efecte foarte daunatoare asupra fatului inca neformat la acea data si daca sunt posibile ceva reactii ulterioare in timpul sarcinii . Pe scurt daca e vreun pericol.

Deci in momentul administrarii antibioticelor nu a stiut nimeni ca ea era de fapt insarcinata. As dori sa aflu parerea dvs despre asta.

Va multumesc.

Cu respect, viitorul tatic.

**************************************************

Ambele antibiotice administrate au potential risc pentru buna dezvoltare a embrionului.
 
Tinand insa cont de faptul ca riscul este redus (ambele sunt medicamente de risc B in sarcina, adica risc mic) si de doza si perioada redusa in care au fost administrate, sansele de afectare a produsului de conceptie sunt minime, aproape nule.
 
Dealtfel o afectare ovulara la o varsta atat de mica a sarcinii (in primele zile de existenta a oului) ar fi dus in mod cert la un avort.
Prin urmare, in opinia mea, nu exista afectare a produsului de conceptie in urma tratamentului administrat si sarcina poate fi dusa la termen in absenta altor probleme. 
 
Medic ginecolog Teo Leonte - Romania

Inapoi la lista de intrebari