Inapoi la lista de intrebari


A doua oara se intimpla ca la 7-8 saptamani sarcina sa se opreasca in evolutie...

A doua oara se intimpla ca la 7-8 saptamani sarcina sa se opreasca in evolutie. La a doua sarcina am fost urmarita saptamanal si am facut din doua in doua saptamani testul de progesteron. Atunci cand s-a observat o scadere la jumatate a progesteronului am intensificat tratamentul (luam deja utrogestan de trei ori /zi cate doua si gravibinon de doua ori pe saptamana) si am facut de doua ori pe zi progesteron injectabil (de 25mg).

E adevarat ca dupa o saptamana de tratament cu progesteron l-am intrerupt continuand cu celelalte.

Ce cauze ar putea fi? Ce sanse mai am de a duce o sarcina la bun sfarsit?

Mentionez ca am ramas gravida destul de greu (la a doua inseminare).

**************************************************

Raspuns la intrebarea pusa nu pot da, folosind doar datele furnizate.
 
Se pare ca e vorba de o insuficienta grava a corpului galben. Cauza acesteia, mai ales cand e vorba de a doua situatie de acest gen in istoricul aceleiasi femei, este imposibil de precizat doar pe banuieli. S-ar putea ca involutia corpului galben sa fie insa consecinta opririi in evolutie a embrionului. Eu ma gandesc la o toxoplasmoza, situatie ultima mentionata se potriveste de minune cu descrierea facuta. Deci as proceda la dozarea anticorpilor anti-toxoplasma, atat IgG, cat si IgM.
 
Din moment ce sarcina a fost obtinuta prin inseminare, m-as mira insa ca aceste dozari sa nu fi fost facute, mai ales dupa primul avort.
 
In fine, mai banuiesc ca au fost facute investigatii ultra-complete pana s-a ajuns la decizia inseminarii artificiale... nu posed insa informatii referitoare la cauza depistata (???) a infertilitatii cuplului in discutie.

Cu simpatie,

Medic ginecolog Teo Leonte - Romania


Inapoi la lista de intrebari