Inapoi la lista de intrebari


Am inceput sa am niste dureri in zona abdominala in timpul contactului sexual si as vrea sa stiu daca este vorba despre endometrioza, pentru ca am auzit ca poate duce la infertilitate.

Buna ziua !

Ma numesc Clara, am 22 de ani si sunt casatorita de 1 an de zile. Am inceput sa am niste dureri in zona abdominala in timpul contactului sexual si as vrea sa stiu daca este vorba despre endometrioza, pentru ca am auzit ca poate duce la infertilitate. Eu am facut pauza aproximativ 2 luni de anticonceptionale si nu am ramas insarcinata. Va rog mult sa ma ajutati in aceasta problema si sa-mi spuneti cum se poate trata daca este intr-adevar endometrioza.

**************************************************

Endometrioza reprezinta prezenta de mucoasa uterina functionala in afara uterului, ceea ce duce la aparitia a numeroase aderente la nivel ovarian sau al trompelor uterine. Endometrioza este intr-adevar o cauza de sterilitate. Pentru precizarea diagnosticului ar trebui sa faceti si o echografie abdominala, intrucat durerile pot avea si alte cauze. Poate fi necesara si efectuarea unei laparoscopii. Tratamentul este initial medical cu anticonceptionale orale, danazol (un derivat de testosteron), derivati progesteronici sau hormoni eliberatori de gonadotropine. Poate fi necesar si un tratament chirurgical in cazul aderentelor prea importante.

Dr. Cristian Popescu - Bucuresti


Inapoi la lista de intrebari