Inapoi la lista de intrebari


In urma unor analize, Vladut a fost diagnosticat de talasemie. Medicii vor sa-i faca transfuzie de sange fara sa-mi explice nimeni riscurile.

Ma numesc Maria, sunt din Oradea si am un baietel de 11 saptamani pe nume Vlad Andrei. In urma unor analize, Vladut a fost diagnosticat de talasemie. Medicii vor sa-i faca transfuzie de sange fara sa-mi explice nimeni riscurile. As dori sa pot lua legatura cu cineva in domeniu dar din pacate nu stiu cui sa ma adresez.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

**************************************************

Talasemia este o boala ereditara caracterizata prin anemie. Consta in absenta unei proteine din constitutia hemoglobinei din globulele rosii, celulele din sange care au rolul de a transporta oxigenul la tesuturi. In functie de tipul de proteina care lipseste exista doua forme, alfa si beta. In cadrul talasemiei beta sunt de asemenea doua forme : cea majora (de care se pare ca sufera baietelul dvs.) si cea minora care nu are nevoie de tratament. Boala se manifesta prin anemie severa, cresterea in marime a ficatului si a splinei, modificari osoase ale fetei si, daca este netratata, poate duce la deces in primii ani de viata prin insuficienta cardiaca.

Tratamentul consta in transfuzii cu sange sau concentrate de globule rosii. In ziua de azi, sangele este atent verificat si nu mai exista riscul transmiterii de diverse boli. In schimb, necesitatea unor transfuzii repetate duce la o supraincarcare a organismului cu fier, care oricum este absorbit in exces din alimente, si de aceea este necesara asocierea cu o serie de medicamente de tipul chelatorilor fierului ca Deferoxamina care sa inlature excesul de fier. De asemenea, daca este nevoie de transfuzii prea dese, apare necesitatea extirparii splinei.

Dr. Cristian Popescu - Bucuresti


Inapoi la lista de intrebari